niedziela, 12 lutego 2012

Zupa Neapolitańska

Autorem artykułu jest Justyna Słopień


Zupa pasuje na różne imprezy, jest ciekawa i inna niż wszystkie tradycyjne zupy. Na pierwszy rzut oka wydaje się pracochłonna, ale to tylko złudzenie. Polecam.

Składniki:

2 udka kurczaka,

3 marchewki,

2 pietruszki,

¼ selera,

½ kg pieczarek,

1 por,

2 łyżki masła,

20 dag serka topionego śmietankowego lub gouda,

10 dag serka topionego ziołowego,

500 g makaronu Rosmarino – jest to makaron w kształcie ziarenek ryżu

sól,

pieprz,

Udka kurczaka gotujemy w ok. 3 litrach wody. W drugim garnku gotujemy makaron. W tym czasie marchewkę, pietruszkę, selera i pieczarki ucieramy na tarce. Pora kroimy w talarki i smażymy na maśle, następnie dodajemy do niego pieczarki i za chwilę pozostałe starte warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę, selera, smażymy 8-10 minut. Jak kurczak się ugotuje wyjmujemy go i oddzielamy mięso od kości (dzielimy kurczaka na małe kawałki, takie jak do potrawki). Do wywaru wrzucamy utarte warzywa i kawałki kurczaka – gotujemy. Serki topione zalewamy szklanką rosołu i miksujemy, dolewamy do zupy, solimy i pieprzymy do smaku.

Podajemy tak jak rosół, wsypujemy do miski makaron i zalewamy zupą.

Smacznego.

---

Więcej przepisów na: www.gotujemyipieczemy.blogspot.com

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz